• Email
  • Single Page
  • Print

The Risk of Being Too Nice

filler_2-020713.jpg
Gerald Zugmann/Snøhetta
The interior of the Oslo Opera House. The curved panels are the back of the grand hall in which operas are performed.

In the building’s frosty-white reception area one encounters the Icelandic artist Olafur Eliasson’s The Other Wall (2004–2008), among several pieces commissioned for the building, an initiative documented in Jørn Mortensen’s handsomely illustrated monograph Visual Art in the Oslo Opera House. This sculptural mural installation, composed of white-painted medium-density fiberboard and backed with lime-green LED (light-emitting diode) illumination, is patterned in a molded-and-pierced harlequin motif that gives the lobby a retro-hip air reminiscent of a 1950s resort hotel. Far more successful is Pae White’s MetaFoil (2004), the stage curtain illusionistically woven from cotton, wool, and polyester to mimic an expanse of crumpled metal sheeting. This shimmering silvery Vorhang, ingeniously fabricated without recourse to any metallic fibers, provides an ideal foil for the auditorium’s somber elegance.

Paneled in dark fumed oak, the grand hall, which seats 1,364, is a superb example of how to give a modern auditorium an appropriate sense of occasion without digging into the threadbare grab bag of sham-classical decor. (Diller, Scofidio + Renfro’s much smaller Starr Theater of 2009 in New York’s Alice Tully Hall is another.) The most striking feature of the Oslo hall—which also has excellent acoustics—is Snøhetta’s reinterpretation of the once-obligatory opera house chandelier. Here, in a minimalist reduction that recalls the roof of the Bibliotheca Alexandrina, a huge disc of 5,800 notched crystal prisms is set flush into the big room’s ceiling and backed with LED lights to create a hovering, radiant effect that infuses the majestic space with an appropriate feeling of incipient excitement and democratic splendor.

Most importantly, the Oslo Opera House has given the Norwegian capital one of Europe’s most enjoyable and instantly beloved public spaces of the past half-century. This is largely due to the clever massing of the building’s exterior, which allows the general public to ascend broad ramps that frame the lateral walls and lead uninterruptedly up to the top. The roof thus becomes an extension of the plaza below as well as an observation deck that affords visitors to the building panoramic views of the city and its meandering waterways. In winter it is not uncommon to see skiers schussing down its ice-covered inclines, an utterly captivating spectacle that epitomizes these designers’ popular appeal. The paradox that superb urbanism is not automatically synonymous with great architecture underscores the frequent disparity between Snøhetta’s knack for effective city planning and some of its structures, which lack either the conceptual audacity of Frank Gehry and Rem Koolhaas on the one hand or the technical suavity of Norman Foster and Renzo Piano on the other.

The Oslo Opera House is reminiscent of Jørn Utzon’s Sydney Opera House of 1956–1973 not only because of their similar white exteriors, sail-like profiles, and waterside sites, but also because both have become cherished national symbols in an age when new works of public architecture rarely achieve a high degree of general acclaim, as was shown by the spectacular reception that greeted Gehry’s Guggenheim Museum Bilbao of 1991–1997. In recent years, new concert halls have become nearly as ubiquitous as new art museums, a surfeit that can only be attributed to the same competitive civic urge that sparked the international art gallery boom a generation earlier, which was motivated in large part by the widespread (if erroneous) belief that cultural tourism is guaranteed to recoup the cost of such overreaching schemes.

There is no better cautionary example than present-day Spain when it comes to the folly of reckless deficit spending to fund economically dubious, albeit socially beneficial, visual- and performing-arts projects. The treasuries of Valencia, Santiago de Compostela, and Avilés have been pushed to the brink of bankruptcy thanks to excessive expenditures on large-scale cultural enterprises designed, respectively, by Santiago Calatrava, Peter Eisenman, and Oscar Niemeyer, each venture prompted by the vain hope that these colossal investments would yield “the next Bilbao.” Such speculations had no bearing on the $707 million Oslo Opera House, which was subsidized by the most solvent government in present-day Europe, a beneficence made possible by Norway’s plentiful offshore oil reserves, the income from which is nationalized.

3.

Snøhetta’s biggest current American commission is their 225,000-square-foot addition to the San Francisco Museum of Modern Art (SFMoMA), scheduled to open in 2016. Their selection for that project is yet another example of the increasingly common trend for museums to seek additions from architects other than the last ones they employed. It used to be almost an ethical imperative to ask the designer of a building to expand it, and thus maintain visual continuity with the original structure. Only if the initial architect had died or if the firm did not want the new commission was it considered permissible to seek another practitioner.

filler_3-020713.jpg
Snøhetta
Snøhetta’s planned expansion of the San Francisco Museum of Modern Art, to be completed in 2016

That attitude began to change in the 1990s, around the time the High Museum of Art in Atlanta decided to add to Richard Meier’s building of 1980–1983. Although that eye-catching design gave the small regional institution a dynamic new image, the structure was soon found to be functionally deficient because of light-control problems, skylight leaks, and planning that seemed to favor circulation areas over display space. In a move widely interpreted as a critique of his flawed design, Meier did not get the expansion job, which went instead to Renzo Piano, whose extension of 1999–2005 added three wings, doubled the museum’s exhibition capacity, and effectively reduced Meier’s showy but problem-plagued structure to a glorified entry pavilion.

A similar rejection occurred with Mario Botta’s San Francisco Museum of Modern Art of 1989–1995. This ponderous brick-clad Postmodernist pile was quickly deemed both stylistically passé and also too small for the museum’s many recent acquisitions, including the coveted collection of Doris and Donald Fisher, longtime benefactors who unsuccessfully tried to build a private gallery in the Presidio, the disused military base next to the Golden Gate Bridge. Botta’s heavy-handed scheme was nonetheless notable for its stepped-back massing, which gave almost all the galleries natural overhead illumination and took into account the need for future expansion on an adjoining strip of land (used in the interim for staff parking). Given the unpredictable vagaries of architectural taste, it might be argued that the museum’s trustees—several of whom had generously contributed toward the Botta design—ought to have had the courage of their convictions and returned to him, however démodé his aesthetic had become.

Restricted to a narrow plot at the rear of Botta’s structure, the addition could well have become a nearly invisible backdrop had Snøhetta not decided to make its contribution contrast as much as possible with its blocky and stolidly symmetrical precursor. The ten-story stepped-back expansion, estimated to cost $555 million, is to be clad in striated white fiber-reinforced panels with a cement finish, interspersed with glass, and will rise like an iceberg behind the original. That maritime impression will be underscored by the Botta building’s most idiosyncratic feature, a central, smokestack-like cylinder that houses a grand stairway topped by a slanting glass oculus, which, with the icy new addition looming over it, will make Titanic buffs think of that doomed ocean liner. Yet the new wing’s organization appears logical and likely to much improve visitors’ experience of SFMoMA, which heretofore has exuded the sleek and somewhat snooty air of an upscale department store.

Snøhetta’s participatory modus operandi was on full and sometimes excruciating view in Eirin Gjørv’s revealing documentary film The Sand Castle (2007), which follows the firm’s senior members as they vie with Rem Koolhaas as finalists in a limited competition for a new capital city for the United Arab Emirate of Ras al-Khaima, sixty miles north of Dubai. Koolhaas won the master-plan commission, but Snøhetta was given the consolation prize of the Ras al-Khaima Gateway, the convention-center component of the mixed-use project. At one point the cagey client intermediary, Khater Massaad, airily dismisses Snøhetta’s initial proposal for a long low-rise structure with a gracefully undulating roof because “it is not an icoon” (icon) akin to the hideously overblown skyscrapers in Dubai that have become emblematic of the emirates, exemplified by Tom Wright’s scimitar-shaped Burj-al-Arab hotel of 1997–1999, and the world’s currently tallest man-made structure, the Burj Khalifa of 2004–2010, by Adrian Smith of Skidmore, Owings & Merrill.

As they prepare to meet their patron, Thorsen tells one of his colleagues, “If he doesn’t like what he sees tomorrow we’ll have to start over,” which is more or less what happens. It is dispiriting to watch the ingratiating and patient Snøhetta team bending over backward to please an obtuse and somewhat arrogant client as their subsequent schemes get progressively worse and worse, in marked contrast to the steely Koolhaas, who appears to have carefully and profitably gauged his haughty demeanor to convey an air of command commensurate with those who seek him out, a trick he learned from the past grand master of that power game, Philip Johnson, whose cool take-me-or-leave-me attitude won him far more jobs than it cost him. In any event, the vast undertaking has since been put on indefinite hold because of the emirate’s financial woes.

Snøhetta’s extreme willingness to adapt to the desires of its clients has never been more evident than in the collaboration between the firm and the New York–based Norwegian artist Bjarne Melgaard, for whom the architects are designing a house in Oslo that will be completed in 2014. This strange undertaking was the subject of “A House to Die In,” a small exhibition held last fall at London’s Institute for Contemporary Arts. The show featured an intentionally messy-looking installation that centered around a small model for Melgaard’s wildly biomorphic house in Oslo—a freeform, blackened clam-like structure held aloft by sinister, cartoonish doll-like figures (one based on the creepy fashion designer Donatella Versace) apparently meant as contemporary versions of classical caryatids—along with a full-scale mock-up of a portion of the building’s exterior, a deeply scarified and scorched swath of lumber that seemed as if a pyromaniacal preteen had run amok with a woodburning kit, or perhaps a maquette for a Tim Burton horror tree house. Private patrons of experimental architecture are perfectly free to indulge their whims as they please; but even in a period of unprecedented architectural weirdness, this embarrassment for all concerned proves that there are necessary limits to unbridled self-expression.

If one had to choose between a pompous grand vizier or a pretentious myth-befuddled artist—both of whom bombard you with endless “suggestions” on how you should design for them—it might drive the faint of heart mad. Yet the project-to-project struggle that is contemporary high-style architecture has rarely been pursued with more equanimity, or better results, than it has been by the happy warriors of Snøhetta. The firm’s eagerness (and occasional overeagerness) to please has also been a subtext of their work at Ground Zero, a project that remains mired in disputes over its funding and thus still languishes incomplete almost two years after the dedication of Michael Arad and Peter Walker’s magnificent National September 11 Memorial of 2003–2011. (The interiors of the Snøhetta museum are the work of another firm, the New York–based Aedas.)

Even a cursory glance at Libeskind’s hypothetical renderings of the former World Trade Center site indicates that Snøhetta—which adheres to no consistent design approach but varies their response from project to project—followed the master planner’s lead much too readily in their jittery-looking, diagonally scored National September 11 Memorial Museum Pavilion, which appears to mimic a structure falling down, a dreadful miscalculation on this bedeviled site. Now, long after Libeskind was unceremoniously shuffled offstage, this vestige of his aborted vision looks even more out of place next to the solemn grandeur of Arad’s twin memorial pools. If Snøhetta is to advance into the very forefront of the profession, its unquestionably gifted team members must realize that as congenial and nurturing as their sheltered workshop may be, in the rough-and-tumble world of architecture there can be such a thing as being too nice for your own good.

  • Email
  • Single Page
  • Print